Meditáció

Hat óra Jóga

image kicsiHat óra Jóga: Önvizsgálati meditáció és dinamikus gyakorlatok

A Jóga a Mindennapi Életben Rendszer egyedülálló önvizsgálati meditácós gyakorlata lépésről lépésre, az alapoktól ismeretet meg bennünket meditácó ősi technikáival és mutat biztos utat a sikeres gyakorláshoz.

Kedvező hatások:

Az önvizsgálati meditáció segítségével eltávolíthatjuk testünkből és elménkből a káros stressz hatására kialakult feszültséget és nyugtalanságot, ez a testi-lelki egészség javulásához vezet.

Felismerhetjük a bennünk lévő irigységet, mohóságot, haragot, félelmet és kifejleszthetjük az önzetlenséget, kedvességet, elégedettséget és belső biztonságot.

Világosabbá válik az életünk célja, ahonnan jövünk és ahová tartunk.

A dinamikus jógagyakorlatok hatásosan készítik elő a testet és elmét a meditációhoz. Gyakorlásuk révén erősebbek és hajlékonyabbak leszünk, a test és lélek felfrissül, aktív energiákkal telik meg. A kialakult pozitív lelkiállapot és egyensúly a meditáció legjobb kiindulópontja.

Az intenzív, közös gyakorlás az asramban a Jóga a Mindennapi Életben oktatók személyes irányítása mellett a tapasztalatok szerint további segítséget jelent a sikeresebb otthoni gyakorláshoz.

Találd meg a békét önmagadban!

malaA jóga része a meditáció. A szemünket behunyva legtöbben azonban rögtön elveszünk saját gondolataink között. Talán ezért, az alábbi részlet legjobban hangsúlyozott szava ez volt: "légy ott". A Jóga a mindennapi életben rendszer 2. szintjén veszi kezdetét a So-Ham mantrával végzett meditáció. A meditáló jógik ismertetőjele a fa-gyöngyfüzér, a mála. Minden mantrával a következő málaszemre kerül a kéz.

"Mantra nélkül a meditáció olyan, mint a test lélek nélkül. Sokféle meditációs módszer ismeretes a Jóga a mindennapi életben rendszeren belül és más jóga-utakon. Egyszer megkérdeztem a mesteremet hogy melyik a legjobb meditációs technika. Elmosolyodott és azt mondta: Tudod te azt.

Kérlek Gurudzsí, ne említsd mindig, hogy tudom, kérlek, mondd el – válaszoltam. Tehát azt mondta: Ismételd a mantrádat, és ne tégy semmi egyebet. Rendben – ha ez a mester kérése – gondoltam, de nem értettem teljesen. 10 nap elteltével együtt sétáltunk Gurudzsíval, ő a kezemre támaszkodott és azt mondta: minden nagy szent, mindegy, hogy milyen vallású volt, a barlangban, kolostorban, ásramban semmi mást nem tett, csak behunyta a szemét, érezte az isteni jelenlétet és ismételte a mantrát. Akkortól elkezdtem így gyakorolni és elmondhatom nektek, hogy nagyszerű, isteni energiákat éreztem. Tehát csak lazulj el teljesen, ne képzelj el semmit, ismételd a mantrát és légy ott, önmagaddal. Akkor fogod megtalálni magadban a békét, szeretetet."

Pramhans Swami Maheshwarananda előadásának felvétele (2009, Világbéke Körút) alapján.