Gjána Ganga - Jógamagazin

Találd meg a békét önmagadban!

A jóga része a meditáció. A szemünket behunyva legtöbben azonban rögtön elveszünk saját gondolataink között. Talán ezért, az alábbi részlet legjobban hangsúlyozott szava ez volt: "légy ott". A Jóga a mindennapi életben rendszer 2. szintjén veszi kezdetét a So-Ham mantrával végzett meditáció. A meditáló jógik ismertetőjele a fa-gyöngyfüzér, a mála. Minden mantrával a következő málaszemre kerül a kéz.

"Mantra nélkül a meditáció olyan, mint a test lélek nélkül. Sokféle meditációs módszer ismeretes a Jóga a mindennapi életben rendszeren belül és más jóga-utakon. Egyszer megkérdeztem a mesteremet hogy melyik a legjobb meditációs technika. Elmosolyodott és azt mondta: Tudod te azt.

Kérlek Guruji, ne említsd mindig, hogy tudom, kérlek, mondd el – válaszoltam. Tehát azt mondta: Ismételd a mantrádat, és ne tégy semmi egyebet. Rendben – ha ez a mester kérése – gondoltam, de nem értettem teljesen. 10 nap elteltével együtt sétáltunk Gurujival, ő a kezemre támaszkodott és azt mondta: minden nagy szent, mindegy, hogy milyen vallású volt, a barlangban, kolostorban, ásramban semmi mást nem tett, csak behunyta a szemét, érezte az isteni jelenlétet és ismételte a mantrát. Akkortól elkezdtem így gyakorolni és elmondhatom nektek, hogy nagyszerű, isteni energiákat éreztem. Tehát csak lazulj el teljesen, ne képzelj el semmit, ismételd a mantrát és légy ott, önmagaddal. Akkor fogod megtalálni magadban a békét, szeretetet."

Pramhans Swami Maheshwarananda előadásának felvétele (2009, Világbéke Körút) alapján.

Pin It