Gjána Ganga - Jógamagazin

  • Jóga

A jóga világossága

2014 decemberében Paramhansa Swami Maheshwarananda jógamester több előadást tartott Európában a Strilky asramban  és Indiában, Jaipurban is.  Ekkor hangzottak el az alábbi mondatok, amelyek a jóga lényegét tárják fel.  Ilyenkor a leírhatatlant próbálja körülírni a jógi, aki végigjárta az utat, elérte a célt és képes arra, hogy másoknak is irányt mutasson. 

A fény

A lélek körül úgy épül fel a sors, ahogyan egy hógolyó növekszik. Hogyan oldjuk ezt fel? Csak egy útja van. Az erős napfény lassan elolvasztja a havat. Ez az erős fény számunkra a mesterünk, Gurudév.  A tudás fénye eltávolítja a tudatlanság sötétségét és a lélek eggyé válik az egyetemes lélekkel.

Guru Nanak azt mondta. Elindultam, hogy megkeressem a rossz embereket. De nem találtam egyet sem. Hanem amikor magamban kerestem, megtaláltam. Mit jelent ez? Először az elménkben születik meg a negatív tulajdonság, mint egyfajta füst. Csak így tudunk másokat rossznak gondolni, másokra rosszat mondani. Amikor másokról rosszat mondasz, többszörösen áldozattá válsz. Rögtön elveszíted a saját energiádat, másrészt az általad okozott rossz visszatér hozzád.

Ne siess, szánj időt arra, hogy megtalált a mestereket. El fognak jönni hozzád. Elmehetsz minden mesterhez, járhatsz minden szatszangra. Bölcsességük nem árthat nekünk, csak a hasznunkra válik. De végül rá kell ébredned arra, melyikük lesz a szíved ura, a lelked vezetője, a tudatod fénye, az egység a kozmikus lélekkel. Akkor a mester, aki ismeri a valóságot és el is vezethet oda egy mantrát ad a tanítványnak. Ez a mantra lesz a tanítvány mindene, amelyet a mestertől kapott útmutatás alapján kell gyakorolnia. 

Pin It